CIENTÍFIC PER UN DIA

Les granotes la passada setmana, varem visitar el Museu de les Ciències, a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. En aquest museu varem realitzar un taller anomenat «Científic per un dia», on hi vam ficar en pràctica els nostres coneixements sobre la matèria i les seues propietats, a través de l’experimentació.

El taller començà amb diverses experiències les quals realitzen els divulgadors científics plantejant diferents hipòtesis: d’on venen les substàncies enganxoses, colors que viatgen pel paper, farines movedisses…

Per poder arribar a conclusions d’aquestes hipòtesis, varem realitzar a través de l’experimentació, diverses proves amb la matèria.

Un d’ells era comprovar d’on venen els colors. Sabem que existixen tres colors primaris, que són el groc, el blau i el roig, i que combinant-los es formen diferents colors. Però les tonalitats de retoladors que teníem sobre la taula, eren combinacions poc comunes (verda-aigua, blau cel, bordeus, etc.), les quals desconeixíem per què colors primaris es formaven. Per a comprovar-ho, pintarem amb eixos retoladors cercles sobre un paper i este paper el submergim en un poc d’alcohol. L’alcohol en ser absorbit pel paper i tocar els colors, produïa que els pigments dels colors es separen i per tant, hi vam poder descobrir els diferents colors que formaven eixa tonalitat de retolador.

Un altre dels experiments també es relacionava amb els colors i la seua transformació. En un recipient teníem un líquid de color morat per l’extracte de la llombarda, i depenent si li introduíem unes gotes de vinagre o alcohol, s’en posava de color verd o tornava a ser morat. Encara que… Aquest experiment ja l’haviem fet a l’escola amb la nostra mestra de Science Tamara!

D’altra banda, comprovarem que passsava amb els colorants en introduir-los en un recipient de llet. Amb molta cura es van introduir unes gotes de diferents colors de colorants sobre la primera capa de llet perquè no es mesclaren i en introduir posteriorment unes gotes de quitació grassa, descobrirem com les partícules dels pigments de color es separaven a causa de l’empenyiment que exercia el producte del lleva grassa sobre els pigments.

Posteriorment, realitzarem una altra prova anomenada «farines movedisses», on descobríem que ocorria en mesclar maizena (farina molt fina) amb aigua. Es formava una mescla espessa, similar a la massa de sal. Però quan deixàvem de manipular-la el seu estat tornava a ser líquid. De la mateixa manera, quan la vam posar dins d’una cubeta, en donar-li colps ràpid i forts, descobrirem que la maizena exercia pressió i ens impossibilitava traspassar el dit per la massa. Però quan ho féiem de manera suau, la textura deixava passar el volum del nostre dit, i semblava que la massa de tornava més blana.

Alumnes de 5 anys